DOVOZ SYPKÝCH MATERIÁLOV ZADARMO!

Platí pre obce Skalité a Čierne. Pre obec Raková ponúkame dopravu zadarmo do 10 km.

Ako zhotoviť odvetranie strechy?

14.8.2024 215x

Pokiaľ ide o odvetranie vzduchovej medzery, nenájdete jeden univerzálny spôsob. Veľkosť vetracích otvorov závisí prevažne od veľkosti strechy, materiálových riešení horného plášťa, tvaru či rozmiestnenia vetracích otvorov a pod. V praxi platí, že čím väčší je rozdiel medzi odkvapovou rúrou a hrebeňom strechy, tým väčšia by mala byť aj vetracia medzera.

Rôzne krytiny si vyžadujú rôzne vyhotovenie odvetrania. Najčastejším problémom, s ktorým sa v praxi stretávame je nesprávne riešenie odvodu vzduchu zo strechy. Dôvodov môže byť hneď niekoľko. Malé množstvo vetracích prvkov, chýbajúci či upchatý odkvap a iné.


Aby sme zabezpečili funkčné vetranie, musia byť splnené 3 základné pravidlá:

  • Správny návrh privádzacích otvorov nasávania čerstvého vzduchu umiestnený pri odkvape
  • Dostatočne veľká vzduchová medzera
  • Správny návrh odvádzajúcich otvorov pri hrebeni strechy

Dobrou voľbou sú vetracie škridly. Ich hlavnou funkciou je odvetranie vzduchu pod krytinou, ale zlepšujú tiež pohyb vzduchu pod strechou či vnútornú mikroklímu.


Aká je teda správna skladba šikmej strechy ?

Kedysi sa domy stavali tak, že priestor pod strechou slúžil na uskladnenie vecí a preto nebol zateplený ani vykurovaný. Skladba strechy bola z tohto dôvodu jednoduchá. Stačilo položiť krov a strešnú krytinu. Už vtedy ľudia vedeli o potrebe odvetrávania preto ste na takýchto strechách mohli vidieť pootvorené vikiere.

Za posledné roky sú normy oveľa prísnejšie a zmenila sa aj funkcia strechy. Strecha už má dnes aj akúsi ochrannú funkciu. Slúži na ochranu nie len pred hlukom a únikom tepla, ale najmä na ochranu pred zmenami počasia. Pôvodná veľmi jednoduchá skladba strechy sa rokmi rozšírila a dnes už hovoríme o niekoľko vrstvových, viacplášťových strechách.


Aké vrstvy treba dodržať pri viacplášťových šikmých strechách?

1. Parotesná zábrana

Hovoríme o fólií s nízkou difúznosťou. Slúži hlavne na obmedzenie prúdenia vodných pár do strešného plášťa a tepelnej izolácie, čím sa zvyšuje životnosť drevenej konštrukcie. Najčastejšie sa pokladá na spodnú plochu krokiev. Všetko závisí od samotného uloženia a izolácie. Pri parotesnej zábrane musíme klásť dôraz na jej správne utesnenie. Ak parozábranu utesníme zle, stúpajúce pary preniknú do priestoru pod krytinou, kde sa vyzrážajú a ako kvapky stečú späť do miestnosti.


2. Tepelná izolácia strechy

Pri riešení strešnej izolácie sa tiež snažíme zabrániť úniku tepla cez strechu. Tento problém môžeme vyriešiť montážou kvalitnej tepelnej izolácie. Okrem toho, že pomáha pri strate tepla, stará sa tiež o ochranu podstrešného priestoru pred prehrievaním. Ako zvoliť správnu hrúbku izolačnej vrstvy? Najviac využívaný spôsob zateplenia šikmej strechy je umiestnenie nad krokvami alebo medzi a pod krovkami. V ojedinelých prípadoch sa kombinuje zateplenie nad, medzi a pod krokvami.

 

3. Drevený záklop

Plné debnenie stužuje krov, uľahčuje položenie strešnej fólie a prelepenie jej presahov. Zároveň chráni strešný plášť pred vniknutím rôznych hlodavcov.

 

4. Poistná hydroizolačná fólia

Ľudia zvyknú funkciu strešnej fólie podceňovať. Avšak, pri skladbe strechy má nezastupiteľnú úlohu. Chráni tepelnú izoláciu pred vlhkosťou z exteriéru a zabraňuje prepúšťaniu vodných pár zo spodných vrstiev plášťa. Podstatné je vybrať vhodný typ a to podľa sklonu strechy, typu škridly a samotnej skladby strechy.


5. Vetracia medzera

Pri skladbe strachy je nutné zaistiť cirkuláciu vzduchu pod krytinou cez vetraciu medzeru. Jej výška by nemala byť menej ako 4 cm. Pri nižších sklonoch musí byť táto medzera vyššia. Vetracia medzera je napojená na privádzacie a odvádzajúce otvory, tak aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu.


6. Strešné príslušenstvo

Každá strešná krytina má ale špecifické pravidlá pre bezpečnú realizáciu. Práve preto patrí návrh strešnej konštrukcie do rúk odborníkov.  Do strešného príslušenstva patria vetracie škridly, hrebeňové vetracie škridly – líniové vetranie, vetrací pás, či ochranný pás proti vtákom.

Môžem Vám nejako poradiť?
Ľubomír Sirota
Obchodný zástupca
0948 154 157
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu
Andrea Friščáková
obchodná zástupkyňa
0948 888 413
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu

Ďalšie články

STREŠNE DOBRÁ DOVOLENKA S BRAMAC
Spestrite si leto novou kvalitnou strechou v spojení s dovolenkovým zážitkom!
14.7.2021 1413x
TOTO SÚ MENÁ VÝHERCOV NAŠEJ SÚŤAŽE O VEĽKÉ VÝHRY
Poznáme mená výhercov našej tohtoročnej súťaže o VEĽKÉ VÝHRY. Všetkým srdečne gratulujeme.
5.12.2023 568x